KCLJ
KLINIČNI ODDELEK ZA ANESTEZIOLOGIJO IN INTENZIVNO TERAPIJO OPERATIVNIH STROK - ZDRAVSTVENA NEGA
operacijska
1 2 3 4 5 6
KAJ JE ANESTEZIJA IN POSEBNOSTI ANESTEZIJE

Anestezija je stanje, v katerem bolnik med operacijo ne čuti bolečine, pri tem lahko spi (splošna anestezija) ali je buden in pomirjen {področna anestezija). Sočasno so njegove življenjske funkcije skrbno nadzorovane in uravnavanje tako, da lahko kirurg izvaja operacijo.Anestezijo delimo na splošno, področno in lokalno. Med splošno anestezijo bolnik spi, ga ne boli in ne zaznava, kaj se z njim dogaja. Pri uporabi lokalne in področne anestezije ima bolnik anesteziran (omrtvičen) le del telesa, tako da med operacijo na tem področju ne čuti bolečine.
Anesteziolog je zdravnik specialist, ki daje anestezijo, zdravi življenjsko ogrožene bolnike v enotah za intenzivno zdravljenje, zdravi kronično bolečino ter sodeluje pri oskrbi hudo poškodovanih bolnikov. Medicinska sestra pri anesteziji je diplomirana medicinska sestra ali diplomiran zdravstvenik , ki sodeluje pri pripravi pacienta na operativni poseg, med operativnim posegom in po njem.

Kakšno vlogo imata zdravnik -anesteziolog in medicinska sestra pri anesteziji pri vaši operaciji?


Anesteziolog bo poizvedel o vašem splošnem zdravstvenem stanju ter o poprejšnjih in sedanjih boleznih. Pred operacijo vas bo obiskal in se z vami o vsem pogovoril ter se nato odločil za vrsto anestezije. Ves čas med operacijo ali preiskavo v anesteziji skrbi anesteziolog za vašo varnost ter nadzoruje in uravnava normalno delovanje vašega organizma. Pri tem mu pomaga anestezijska medicinska sestra.
Anesteziolog vodi anestezijo tako, da vas z zdravili uspava in vam odvzame bolečino. Nadomešča izgubljene telesne tekočine, uravnava telesno temperaturo in nadzoruje delovanje življenjsko pomembnih organov. Po operaciji lajša pooperativno bolečino.
Če je operacija obsežnejša, ali je bolnik v slabšem splošnem zdravstvenem stanju, ga po operaciji premestijo v enoto za intenzivno zdravljenje. Tudi tu zdravljenje nadaljujejo anesteziologi, intenzivno zdravstveno nego pa medicinske sestre.
V anesteziologovo delovno področje sodi pregled in morebitno zdravljenje dihal pred operacijo, da se preprečijo morebitni pljučni zapleti po njej. To dejavnost pa imenujemo respiracijska fizioterapija, izvajajo jo respiracijski fizioterapevti pod vodstvom anesteziologa.
Pri izbiri anestezije lahko soodločate. Vaše želje bo anesteziolog upošteval, če le niso v nasprotju z anesteziološkimi standardi in doktrino. V anestezijske postopke ne boste prisiljeni proti vaši volji.

Kaj pomeni premedikacija?

Zvečer in/ali zjutraj pred operacijo dobite zdravilo za pomiritev in po potrebi tudi zdravilo proti bolečini. To imenujemo "premedikacija". Po nekaterih premedikacijskih zdravilih se umirite, druga vam zmanjšajo bolečino. Če ste dobili premedikacijo, se verjetno ne boste spominjali dogodkov iz obdobja neposredno pred anestezijo. Otrokom damo premedikacijo v obliki sirupa ali svečke, odraslim v obliki tablet ali injekcij.
Po premedikaciji ne smete samostojno vstajati ali hoditi, v operacijsko sobo vas bodo pripeljali.

Kaj pomeni "monitoring"?

Med    splošno    in    področno anestezijo   mora   anesteziolog nadzorovati življenjske funkcije vašega telesa. Ta oblika nadzora se imenuje "monitoring". Obseg nadzora je odvisen od vašega splošnega zdravstvenega stanja in zahtevnosti operacije.
To pomeni, da ob težji bolezni bolnik potrebuje tudi za manjše operacije  obširen   monitoring. Med vsako anestezijo neprekinjeno nadzorujemo srčni utrip, delovanje srca (EKG), krvni tlak, telesno temperaturo, količino kisika v telesu, hitrost in globino dihanja ter globino anestezije. Na vse merilne naprave vas priključimo pred in med anestezijo. Nobena  meritev ni boleča.  Pri obsežnejših  in zahtevnejših operacijah uporabljamo zelo natančne in tehnološko visoko razvite merilne tehnike.
MONITOR

Zakaj se včasih na predlog anesteziologa odloži operacija?

Za varen potek katerekoli anestezije je pomembno, da ste v čim boljši psihofizični kondiciji. Včasih    anesteziolog    ugotovi    pri    bolnikovem splošnem zdravstvenem stanju posebnosti, ki bi lahko pomembno vplivale na potek anestezije. V tem primeru je potrebno operativni poseg preložiti, dokler se zdravstveni problem ne reši ali se bolnikovo stanje ne izboljša. Pravočasno vam bodo razložili vzrok odloga anestezije in operacije.
V večjih slovenskih bolnišnicah je organizirana predoperativna anestezijska ambulanta, v kateri vas bo pregledal anesteziolog. Če pa v bolnišnici ni predoperativne ambulante, vas bo anesteziolog obiskal in pregledal na kirurškem oddelku. Po razgovoru z njim boste naprošeni, da podpišete pisno privolitev za anestezijo. Pri mladoletnih osebah ali osebah s skrbnikom podpišejo privolitev starši  ali   skrbniki.   Pri kratkih ambulantnih operacija vas bo anesteziolog pregledal in se z vami pogovoril neposredno pred posegom.Zakaj potrebuje anesteziolog podatke o vašem zdravstvenem stanju?
Anesteziolog individualno prilagaja anestezijo zdravstvenemu stanju posameznega bolnika in zahtevam operacije. Zato potrebuje podatke o vaših poprejšnjih in spremljajočih boleznih (sladkorna bolezen, astma, bolezni srca, pljuč, jeter, ledvic itd.), uživanju zdravil, alergiji na zdravila in hrano ter o vaših morebitnih razvadah (kajenje, pitje alkohola, uživanje mamil, čezmerno uživanje tablet). Če jemljete več vrst zdravil in ne poznate vseh imen, prinesite zdravila s seboj. Zanima ga tudi, če ste že kdaj vi ali vaši sorodniki dobili anestezijo in kako ste nanjo reagirali.

ANESTEZIOLOGSLIKA 

Zakaj pred operacijo ne smete jesti in piti?

Če imate v želodcu pred začetkom anestezije hrano ali tekočino, lahko med uvajanjem v anestezijo bruhate. Anestetiki zavirajo običajne zaščitne reflekse, ki preprečujejo, da bi izbruhana hrana zašla v sapnico in v pljuča. 6 ur pred vsako anestezijo ne smete jesti in piti. V primeru ambulantne anestezije in operacije, lahko zaužijete nekaj požirkov vode do 3 ure pred anestezijo. Pred anestezijo tudi ni priporočljivo, da kadite. Če redno jemljete zdravila, ta zaužijte s požirkom vode ob običajnem času ali se posvetujte z anesteziologom.
Dojenčki ne smejo biti dojeni ali hranjeni 4 ure pred anestezijo. Dojenčki in otroci do dveh let starosti lahko do 2 uri pred posegom spijejo nekaj požirkov vode ali nesladkanega čaja (ne mleka ali gostega soka !). Starejši otroci ne smejo uživati hrane 6 ur pred anestezijo, enako kot odrasli. Vodo ali nesladkan čaj lahko pijejo do 3 ure pred anestezijo.

Zakaj morate pred anestezijo odstraniti kontaktne leče, sneti očala in odstraniti zobno protezo in nakit?

Anesteziolog vam med anestezijo na obraz položi masko, preko katere vam daje kisik in po potrebi anestetične pline. Pri tem postopku ga očala motijo, leče pa bi se lahko poškodovale. Prav tako morate odstraniti lak z nohtov na rokah in nogah, ker moti oceno prekrvavitve med anestezijo. Ko med splošno anestezijo globoko spite, skrbi anesteziolog za vaše neovirano dihanje. Pri tem ga ovira zobna proteza, zato morate pred anestezijo delne ali cele zobne proteze obvezno odstraniti. Pred anestezijo za večje operacije in pri preiskavi z magnetno resonanco morajo bolniki odstraniti uro in ves nakit, ker to moti preiskavo.

Ali je anestezija varen poseg?

Ob upoštevanju sodobne medicinske doktrine je anestezija varen poseg. Včasih je anestezija povezana tudi z določenim tveganjem, ki pa je po svetovnih statistikah zelo majhno.Pri ljudeh, pri katerih je splošno zdravstveno stanje zelo slabo, je tveganje večje kot pri mladih in sicer zdravih. Če ste vi ali vaša družina zaskrbljeni o stopnji tveganja pri anesteziji, se pogovorite z anesteziologom.

Kdo skrbi za nadomeščanje tekočin, krvi in krvnih pripravkov

Anesteziolog med operacijo in anestezijo bolniku nadomešča izgubljene telesne tekočine in kri ter vzdržuje normalno telesno temperaturo. Pri nekaterih večjih operacijah ali poškodbah je potrebno bolniku nadomestiti tudi izgubljeno kri. Anesteziolog upošteva standarde za dajanje transfuzije dajalčeve krvi po današnji doktrini. Pred nekaterimi operacijami (ortopedske operacije) bolnikom odvzamejo kri in jo hranijo do operacije na transfuzijski postaji. Med operacijo jo bolnik dobi nazaj (avtotransfuzija). Pri nekaterih velikih operacijah med posegom s posebnim aparatom zbiramo izgubljeno bolnikovo kri in mu jo prečiščeno vračamo. Če pa boste nujno potrebovali transfuzijo dajalčeve krvi ali krvnih pripravkov, vedite, da je danes vsa zbrana kri skrbno pregledana na virus HIV in druge okužbe (hepatitis B in C) ter je pripravljena in hranjena po modernih postopkih.

Anesteziolog poskrbi, da se po končani operaciji prijetno zbudite in da vas ne boli. Za preprečevanje bolečine se uporabljajo različna zdravila in postopki. Pri zdravljenju bolečine boste aktivno sodelovali, vsa dogajanja pa vam bodo pravočasno razložili.

Kje se bolnik zbudi po operaciji?

Bolnik se po anesteziji in operaciji iahko zbudi že v operacijski sobi ali pa v sobi za neposredno  pooperativno okrevanje. Med zbujanjem ga nadzorujeta anesteziolog in anestezijska medicinska sestra. Anesteziolog bo poskrbel, da bo spanje trajalo primerno dolgo glede na zahtevnost operacije. Obdobja zbujanja se velikokrat ne spomnite. Lahko pa se boste po operaciji zbudili na oddelku za intenzivno zdravljenje. Če je bila operacija obsežna ali zahteva vaše zdravstveno   stanje   intenzivno   pooperativno   zdravljenje   z aparati za umetno dihanje in  podporo delovanja srca in/ali drugih organov, boste premeščeni na oddelek za intenzivno zdravljenje. Tu vas bodo zdravili anesteziologi - intenzivnisti in negovale medicinske sestre ter drugi zdravstveni delavci. Njihova pozornost bo podnevi in ponoči  namenjena nadzoru vaših življenjskih funkcij  in izvajanju intenzivnih  terapevtskih postopkov.  Na  oddelku za  intezivno zdravljenje bodo  vaši  svojci   lahko vsak dan dobili sprotne informacije o vašem zdravstvenem  stanju  in vas bodo za krajši čas tudi videli ali celo obiskali.

Kako se bolnik počuti potem, ko se zbudi?

To je odvisno od zdravil, ki  ste jih  dobili  med anestezijo in od vrste operacije. Po operaciji vas lahko zebe, ker se v večini primerov med daljšim operativnim posegom ohlajate. Ob zbujanju lahko občutite bolečino ali neugodje. V redkih primerih imajo bolniki suha usta, lahko jih boli grlo, jih sili na bruhanje ali celo bruhajo. Ti občutki so posledica anestezije, vrste operacije ali bolnikovega specifičnega reagiranja. Te neprijetne občutke ublažimo z zdravili.

POOPERATIVA

NADOMEŠČANJE TEKOČIN

KLINIKA

POČUTJE BOLNIKA

 

Ali bo bolnika na kirurškem oddelku po operaciji bolelo?

V nekaterih bolnišnicah je organizirana posebna anestezijska služba za zdravljenje pooperativne bolečine. Anesteziolog in medicinska sestra pri anesteziji vodita protibolečinsko zdravljenje skupaj z oddelčnim zdravnikom in oddelčnimi medicinskimi sestrami. Anesteziologi v prvih dneh po operaciji poskrbimo, da je pooperativna bolečina kar najmanjša. Na oddelku boste dobivali različna protibolečinska zdravila (analgetike) v žilo, bodisi po kapalni infuziji, preko posebne črpalke ali pa v hrbtenični kanal preko katetra. Z oddelčnimi medicinskimi sestrami boste po lestvici VAS ocenjevali jakost bolečine in če vas bo hudo bolelo, boste lahko dobili dodatne odmerke analgetikov. Zdravljenje pooperativne bolečine je aktivni proces, v katerem tvorno sodelujete in ni potrebno, da trpite bolečino.

Ali je bolnik med anestezijo lahko vključen v učni proces oziroma klinično raziskavo?

Posamezni postopki v anesteziji imajo širok medicinski pomen in uporabnost ter se jih morajo zdravstveni delavci naučiti. Zato večina anesteziologov poučuje študente medicine, medicinske sestre in zdravnike specializante. Ta pouk poteka v vseh bolnišnicah. Anesteziologi včasih izvajajo tudi klinične raziskave. V primeru, da bi vas želeli vključiti v raziskavo, vas bodo povprašali za vašo privolitev. Vašo odločitev bodo v celoti spoštovali. Tudi če odklonite sodelovanje, vas bodo enako skrbno zdravili. Če pa boste želeli sodelovati v raziskovalnem projektu, vam bodo vsi postopki natančno obrazloženi in dobro bo poskrbljeno za vašo varnost. Na posebnem obrazcu boste vaše sodelovanje v raziskavi tudi pisno potrdili.

Kdaj lahko bolnik odide po anesteziji in operaciji domov?

Po kratkotrajnih ambulantnih anestezijah in operacijah odidete domov po 2-4 urah v spremstvu odrasle osebe. Najmanj 24 ur po anesteziji ne smete voziti avtomobila ali upravljati motornega stroja, ne smete sprejemati pomembnih odločitev, podpisovati zakonskih aktov ali piti alkoholnih pijač. Čeprav se počutite dobro, so vaši refleksi in sposobnost dojemanja upočasnjeni. Svetujemo vam, da počivate in uživate lahko pijačo in hrano.
Dojenčki in mali otroci lahko kmalu po anesteziji pijejo sladkan čaj, s kašasto hrano pa počakamo vsaj dve uri. Ob današnjih modernih anestezijskih in operativnih tehnikah odidejo bolniki kmalu po operaciji v domačo oskrbo in se vračajo le na kontrolne preglede. Seveda morajo imeti doma pomoč odrasle odgovorne osebe in upoštevati zdravnikova navodila.

PIŠITE NAM: EMAIL O avtorjih
URA ← DATUM Pravna obvestila IZVEDBA